IUSM i Västerås

Publicerad 2019-03-14 08:42
Lagbild2
Rapport från IUSM i Västerås 9-10/3

SM är ju alltid årets höjdpunkt. Så även för denna härliga F03-04 gäng. Som alltid vill man ta medaljer, men det är viktigt att komma ihåg att man kan inte påverka vad andra gör, så det kan vara vanskligt att sikta på medaljer. En mer rättvis måttstock är att jämför med sig själv. Presterar man i paritet med sitt årsbästa på mästerskap har man gjort det bra. Sedan kan olämpliga företeelser som skador och sjukdomar ställa till det och påverka prestationen på dagen.

Utifrån måttstocken ovan, gjorde tjejerna jättebra ifrån sig. Nedan följer en redogörelse för den sju till antal starka truppen som deltog.

F03

Sandra Åberg – 400m
Sandra var en av dem som brottades med sjukdomar strax innan mästerskapet och var lite osäker på vart formen låg. Tillsammans med Coach Ida bestämde vi att hon skulle satsa hårt för att få en fördelaktig bana i finalen. Hon öppnade starkt på första 200 som gick på 27,1. Det skulle visa sig vara för tufft för dagsformen och hon fick slita på upploppet. Tiden räckte till en B-final som Sandra valde att avböja då kroppen inte var i slag denna helg. Sandra var så klart besviken över det uteblivna final platsen, men hon har visat hela säsongen att hon är bland landets bästa långsprint löpare och jag är övertygad att hon kommer tillbaka fylld av revansch lust och starkare i sommar.

Anna Thea Constantinescu - tresteg
Anna har haft en brokig höst med en stress fraktur i foten som begränsade hennes uppbyggnads träning i 8 veckor. När frakturen väl hade läkt, fick hon ont i knäna. Hon hade ändå hoppat så pass bra de få gånger hon hade tävlat att vi hade en bra känsla inför SM. Nu hoppade Anna återigen en bit över 11m – klart godkänd – men hon hamnade på det förargliga fjärde platsen precis utanför pallen. Utifrån träningsbakgrunden klart godkänd. Det skall bli intressant att följa hennes utveckling i sommar. Det lovar mycket mera…

Felicia Nordahl-Viera - 60m/60mh
Felicia var glad inför SM eftersom häcken gick för slätt loppet. Träningen har sett bra ut på senaste och det kändes att hon var på gång. Hon fick det kvitto hon ville ha redan i försöksheatet genom att springa 9,22 vilket är ett nytt personligt rekord! I finalen kom hon iväg bra och var på väg mot en kanon tid, men i sin iver kom hon för nära den fjärde häcken och tappade sin goda rytm vilket är ju förödande i ett häck lopp. Hon hoppade över sista häcken och bokstavligen gick i mål under 10 sekunder, vilket för mig tyder på att hon hade sprungit under 9 sekunder om det hade stämt hela vägen. Hon var så klart besviken på utgången, men det känns ändå att hon har tagit ett kliv i sin häck utveckling.
På söndag var det dags för 60m. Trots en bra start i försöken var den fortsatta löpningen lite krampaktigt varför tiden stannade på, för henne, beskedliga 8.22 vilket innebar missad fortsatt löpning den här gången.

F04

Linnea Folkow – 1000m
F04 1000m var en på förhand oviss gren med många tjejer inom bara några sekunder på topp 10 på årsbästalistan. De tuffa betingelserna för final kvalificering innebar att det gällde att springa fort redan i försöken för att ha en chans att gå vidare till söndagens final. Linnea löpte en taktiskt väl genomfört lopp i försöken och sänkte sitt personliga rekord med 2 sekunder när hon kvalade in till finalen. Finalen var väldigt tufft där tre tjejer satte upp ett våldsamt tempo och alla kom under tre minuter gränsen med råge. Linnea försökte tappert att hänga med i det höga tempot och fick betala för det hårda tempo och slutade till sist på en sjunde plats med en för henne jättebra tid 3,08. Det som fastnar hos mig var henne taktiska löpning i försöket. Mästerligt!

Nina Hertz-Saebbö – längd/höjd
Nina ställde upp i både längd och höjd under helgen. Vi var lite osäker på hennes form, men hade fått goda signaler från några teknikpass innan mästerskapet. Tyvärr fick hon inte riktigt till det på längdtävlingen, men hon skakade av den tävlingen ganska snabbt och höll hennes goda humör uppe. Det gick desto bättre på höjden på söndagen. Felfri hoppning fram till tangerat årsbästa 1,58 (med goda hopp på 1,61) gjorde att hon kom på en delad fjärde plats den här gången.

Moa Gustavsson – tresteg
Moa har tränat väldigt bra hela hösten och vintern och har höjt sin lägsta nivå rejält. Hon kändes väldig stabil på inhoppningen vilket gjorde att förhoppningarna steg (med all rätt). Tyvärr inledde Moa tävlingen med två hårfina, långa tramphopp och var pressad att få till ett bra tredje hopp för att säkra fortsatt hoppning. Det blev ett bra och långt tredje hopp, men det fattades 3 cm upp till den åttonde platsen som hade inneburit fortsatt hoppning i tävlingen. Nu slutade Moa på en tionde plats på längden 10,75.